Povratak
Premijera filma „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom“: Važno je znati otkuda smo došli, što radimo i kamo idemo“

Premijera filma „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom“: Važno je znati otkuda smo došli, što radimo i kamo idemo“

KUD Zavičajno društvo Rama Pleternica djeluje od 2009. godine i kroz sve ove godine intenzivno radi na očuvanju uspomena na njihov zavičaj, kulturu i vrijednosti koje su im usađene. Kako bi uspomena na životni put Ramaca ostala sačuvana, snimljen je dokumentarni film pod nazivom „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom“.

Inicijativa za snimanje filma došla je od KUD-a Zavičajno društvo „Rama” Pleternica, sa željom da se trajno zabilježi putovanje hrvatskog naroda iz ‘potopljene’ Rame u plodnu Slavoniju gdje su pronašli novi dom, ali nisu zaboravili stari.

Uz članove KUD-a Zavičajno Društvo Rama Pleternica i prijatelje, na premijeri dokumentarnog filma bili su i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, Aleksej Gotthardi Pavlovsky urednik u Programu za kulturu Hrvatske radio televizije i producent Mate Letica također na HRT-u.

Film je premijerno prikazan u IC Muzej bećarca, a sama realizacija ostvarena je uz potporu Grada Pleternice.

-Ovdje smo zbog velike želje Zavičajnog KUD-a Rama da se njihov životni put zapiše, prezentira i sačuva za buduće generacije. Zapis kao što je ovaj film čuva uspomenu o životnom putu Ramaca, a želja za snimanjem filma nastala je još prije nekoliko godina. Čestitam vam što ste u tome uspjeli, a vrlo je važno otkuda smo došli, što radimo i kamo idemo. Ovaj filmski uradak ostat će za uspomenu svima vama i budućim generacijama.-izjavila je Šarić.

Županica Antonija Jozić je podsjetila kako su i Ramci i Slavonci imali svoje križne putove 1945. i 1991.godine.

-To je nešto što povezuje ovaj dio Slavonije i svetu zemlju ramsku. Ovdje se svi osjećamo kao svoji, bez obzira na to odakle je tko došao, a puno je ljudi došlo iz Rame, Hercegovine i Bosanske Posavine, kada je, nažalost, bjesnio rat u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini. Ono što je bitno je da šaljemo poruku zajedništva, suživota te očuvanja tradicije i baštine koja je prikazana i u ovom filmu. Čestitam vam kao malom Društvu na iskoraku koji ste učinili.-rekla je Jozić.