Povratak
Održana prva Ajvarijada – Ocjenom žirija Vlado Drahotusky radi najbolji ajvar!

Održana prva Ajvarijada – Ocjenom žirija Vlado Drahotusky radi najbolji ajvar!

- Najviše veseli kada ideja koju prezentiramo ljudima padne na plodno tlo, tako je i sa današnjom Ajvarijadom gdje smo dobili 19 uzoraka na ocjenu što nas je uistinu iznenadilo i razveselilo - istaknula je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice prilikom dodjele nagrade.

Respektabilnih 19 uzoraka ajvara predano je na današnju 1. po redu Ajvarijadu Pleterničke tržnice. Nova je to mini-manifestacija s ciljem prezentiranja lokalnih proizvoda domaćih proizvođača. U jakoj konkurenciji, kako sam žiri navodi, nagradu je odnio OPG Drahotusky, inače stalni prodavač na tržnici u Pleternici.

– Najviše veseli kada ideja koju prezentiramo ljudima padne na plodno tlo, tako je i sa današnjom Ajvarijadom gdje smo dobili 19 uzoraka na ocjenu što nas je uistinu iznenadilo i razveselilo. Ono što je cilj cijele ove priče je prezentacija i rast i razvoj naših poljoprivrednika – istaknula je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice prilikom dodjele nagrade.

Upitan za tajnu dobrog ajvara Drahotusky ne skriva ništa. – Paprika je kuhana, a u ajvaru ima i patliđana, bijelog luka, malo soli, šećera i octa. A tajna? Treba ga dobro upržiti. Mi smo, recimo, imali 30 kilograma očišćene paprike i to se kuhalo dva, dva i pol sata uz neprestano miješanje. Ulje se ne dodaje odjednom nego postepeno i mora se paziti da na kraju ne ostane ulja – pojašnjava.

Tržnica ne staje sa svojim aktivnostima te nakon Kukuruzijade i Ajvarijade, najavljuje novu manifestaciju. – Moram priznati da imamo jednu prekrasnu suradnju s našim proizvođačima i veseli me što nam se javljaju i novi ljudi. Upravo kroz ovakve aktivnosti želimo povezati sve nas i tako zajedno ojačati. Već sada možemo najaviti jednu slatku manifestaciju koja će se također održati ovdje, a to je Pekmezijada – ističe Ana Katić.

Kako bi i publika bila aktivno uključena u samo ocjenjivanje, omogućeno im je da kušaju i daju svoj sud za najbolji ajvar po glasovima publike. Tu, važnu pobjedu odnijela je Ružica Ognjenčić sa svojim, kako sama kaže malo ljutkastim ajvarom.