Povratak
Graševina Masterclass u vinariji Markota

Graševina Masterclass u vinariji Markota

"Ponosni smo što je naša vinarija domaćin radionice Charcuterie Brunch & Wines na kojoj će se prezentirati mlada graševina i kupaže od graševine." - Franjo Markota

Udruga vinara Slavonije i Baranje Graševina Croatica, čiji su član i Vina Markota, organizirala je dvodnevni Graševina Masterclass tijekom kojeg će razni sommelieri, vinski novinari i kritičari posjetiti vinsku regiju Slavonije i hrvatskog Podunavlja te tijekom posjeta sudjelovati u stručnim radionicama kušnje biranih vina i gastronomskih specijaliteta.

Danas je, regija Slavonija i hrvatsko Podunavlje, dom za više od 350 vinarija i 5.800 hektara vinograda koji proizvode više od 30 milijuna litara vina godišnje.

Vina koja ovdje nastaju poput kraljevskog traminca jedna su od najboljih u svijetu, a prava kraljica regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje je graševina, posađena na 4.300 hektara.

Graševina je i samo jedna od raznih sorti vina koju proizvodi vinarija Markota čije fine kapljice potječu iz grožđa proizvedenog u pleterničkom vinogradarskom krajoliku uz dobro poznatu Cestu ruža i vina.

-Udruga Graševina Croatica organizira masterclass gdje sommelierima, vinskim novinarima i kritičarima pokazuje svo bogatstvo i raskoš Slavonije kroz vina. Ponosni smo što je naša vinarija domaćin radionice Charcuterie Brunch & Wines na kojoj će se prezentirati mlada graševina i kupaže od graševine. Nakon toga ćemo se zaputiti u Kutjevo gdje ćemo imati radionicu o čarima pinota crnog. – izjavio je enolog i vinogradar Franjo Markota, koji zajedno s ocem Marinkom i bratom Markom vodi vinariju.

Graševina je bila poslužena uz gastronomske specijalitete koje je pažljivo pripremio chef Ivan Đukić, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije.

-Danas smo došli ovdje u vinariju Markota kako bi sljubili hranu i vino. Posluživat ćemo domaće proizvode naših OPG-ovaca. Radili smo i dosta namaza koji su naša produkcija. Imamo selekciju kruha od kiselog tijesta koje smo također izrađivali. – rekao je chef Ivan.