Povratak
Turistički subjekti oslobođeni plaćanja turističke pristojbe za 2021. godinu

Turistički subjekti oslobođeni plaćanja turističke pristojbe za 2021. godinu

U prilogu Vam je ”Pravilnik o oslobođenju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini” (NN 64/2021.) – Prilog.

Novim Pravilnikom osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, oslobađaju se za 2021. godinu, plaćanja pola godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu te prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj, koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu oslobađaju se plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za pomoćne krevete u cijelosti u 2021. godinu.

Visina turističke pristojbe automatski se generira u eVisitor sustavu.

Ministarstvo turizma i sporta, zbog posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavisrusa, pokrenulo je postupak oslobađanja obveznika od dijela plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini koja se plaća sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi (Nn 52/19., 32/20. I 42/20). Tijekom 2020. godine donesena su 2 Pravilnika o odgodi ili oslobođenju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u (NN 36/20. i 105/20.). Kako su uvjeti posebnih okolnosti izazvanim pandemijom koronavirusa nastavljeni u 2021. godini Ministarstvo turizma i sporta je pokrenulo postupak oslobođenja plaćanja za kategoriju obveznika plaćanja za osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojemu se obavlja ugostiteljska djelatnost (članak 9. Zakona) te je iz toga proizišao novi Pravilnik.