Povratak
Šarić: “Edukacije uz projekt su ključne za prezentaciju kulturne i prirodne baštine Pleternice”

Šarić: “Edukacije uz projekt su ključne za prezentaciju kulturne i prirodne baštine Pleternice”

Projekt interpretacijski centar Terra Panonica, čija je najveća aktivnost bila obnova same zgrade stare kino dvorane, ima i pregršt drugih aktivnosti. Jedna od njih je i edukacija “Osobne interpretacije” koja za cilj ima educirati sudionike o načinu interpretacije sadržaja kulturne i prirodne baštine.

Edukacija održana u listopadu protekle godine koncipirana je kroz 3 dana, a ovih dana dodijeljena su i uvjerenja polaznicima.

Nositelj projekta je Grad Pleternica u suradnji sa projektnim partnerima Javnom Ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem PSŽ i Turističkom zajednicom Grada Pleternice.

Direktorica Poduzetničkog centra, Marija Šarić istaknula je kako je zadovoljna odazivom polaznika kao i njihovim dojmovima nakon završene edukacije. – Upravo je ovo ključan segment projekta, jer niti jedan projekt ne može živjeti bez ljudi, u ovom slučaju interpretatora kulturne i povijesne baštine našeg grada. Kroz ovakve segmente gradimo ljudske kapacitete kako bi završetkom Covid-19 pandemije bili spremni prezentirati sva ona bogatstva koja imamo – ističe Šarić.

Uz nju, na podjeli uvjerenja bila je i gradonačelnica Pleternice, Antonija Jozić. – Nastojimo promijeniti mišljenje kako Pleternica nema puno bogatstva koje može predstaviti široj javnosti. Situacija je upravo suprotna, u posljednjih nekoliko godina, usudit ću se reci tek smo zagrebali po površini i vidimo kako već sada imamo uistinu puno baštine koja je itekako zanimljiva i na koju smo izuzetno ponosni. Veseli me i sve veći broj uključenih ljudi koji svakodnevno iznose zanimljive činjenice o našem gradu – navodi Jozić te dodaje da nas tek čeka interpretacija u projektu muzeja Bećarca s kojom ćemo dobiti izuzetno veliku širinu sadržaja koju će biti prezentirana posjetiteljima oba centra.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj