Povratak
Poslovanje turističkih subjekata COVID-19

Poslovanje turističkih subjekata COVID-19

Upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja / Nadopunjene Upute za vlasnike kuća za odmor i stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u eVisitor sustav

s obzirom na brojne upite vezane uz mjere Vlade RH, ovim putem Vam šaljemo dodatne Upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja (nisu u sustavu PDV-a) koje možete koristiti u daljnjoj komunikaciji s iznajmljivačima. Vezano uz dio upute oko turističke pristojbe (paušal), važno je naglasiti kako će informacija o navedenoj mjeri biti provedena preko sustava eVisitor stoga se korisnici ne moraju nigdje javljati, odnosno obrada podataka će biti automatska preko sustava eVisitor.

Osim toga, nastavno na prijašnje upute u vezi prijave gostiju u eVisitor, zbog posebnih okolnosti omogućuje se i 3. način prve registracije u eVisitor sustav (Ažurirane upute u privitku):

Za osobe koje nemaju uvjeta za dostavu dokumentacije putem interneta postupak je sljedeći:

Osobe mogu svojoj nadležnoj turističkoj zajednici dostaviti samo najosnovnije podatke putem telefona Turistička zajednica će zatim prvo sebe registrirati kao obveznika, a na osnovu zaprimljenih podataka otvarati odgovarajući nekomercijalni objekt naziva „Ime Prezime“ te ga vezati na sebe Turističke zajednice će u te objekte prijavljivati goste umjesto tih obveznika

Ovo će omogućiti svakoj turističkoj zajednici jednostavniji pregled ovih osoba i njihovih gostiju.

Ovim putem Vas podsjećamo kako će se sve informacije redovito ažurirati na stranicama Ministarstva turizma.

Za sva pitanja vezano uz eVisitor možete se obratiti na info@eVisitor.hr , a za pitanja vezano uz gospodarske mjere u turističkom sektoru na mintcz@mint.hr .

 

Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja u dijelu koji se odnosi na smještajne objekte

Obrazloženje Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja koju je 19. ožujka donio Stožer civilne zaštite RH u dijelu koji se odnosi na rad smještajnih objekata te uslugu pružanja hrane i pića.

 

Obavijest o mogućnosti odgode godišnjeg paušalnog poreza

ovime Vas izvještavamo o tome kako su uslijed posebnih okolnosti uzrokovanih koronavirusom COVID-19, odnosno bolesti SARS-CoV-2, donesene mjere kojima se osobama koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu te poduzetnicima koji pružaju usluge smještaja, odnosno koji se bave iznajmljivanjem, omogućava odgoda plaćanja godišnjeg paušalnog poreza, a sve u skladu s odredbama Općeg poreznog zakona te Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona.

S obzirom da je rok za uplatu prvog obroka godišnjeg paušalnog poreza za predmetne obveznike 31. ožujka 2020., ljubazno vas molimo da putem svojim komunikacijskih kanala, što je prije moguće, izvijestite obveznike plaćanja istog s vašeg područja, kako bi bili u mogućnosti nadležnoj Poreznoj upravi pravovremeno podnijeti Zahtjev za odgodu plaćanja poreza uslijed posebnih okolnosti

Naprijed navedeni Zahtjev je dostupan na mrežnim stranicama Porezne uprave RH te istog možete pronaći na sljedećoj poveznici:

https://www.porezna-prava.hr/Stranice/COVID_19_informacije.aspx

 

Mjere HDS ZAMP-a za ugostitelje i pružatelje drugih uslužnih djelatnosti

 S obzirom na poteškoće u poslovanju ugostitelja i pružatelja drugih uslužnih djelatnosti uzrokovane koronavirusom i prema ranije najavljenim informacijama da će HDS ZAMP korisnicima glazbe u poslovanju izaći u susret i pružiti solidarnu potporu u obliku financijskog rasterećenja, u ovim teškim vremenima za sve sudionike, HDS ZAMP donosi novu poslovnu odluku.

Poslovna odluka odnosi se na ožujak i iduća razdoblja u kojem će objekti biti zatvoreni, uzimajući pritom u obzir i posebnu situaciju u kojoj se nalaze korisnici glazbe, ali i sve gori položaj svojih članova, glazbenika koji su među prvima i najteže pogođeni nastalom krizom.

Ostale mjere HDS ZAMP-a za ugostitelje i pružatelje drugih uslužnih djelatnosti koji u poslovanju koriste autorska glazbena djela možete pronaći ovdje.

Sve mjere možete pratiti na web stranici: https://www.hgk.hr/korona

Komunikacije vezane uz korona virus.

Sukladno uputama Stožera civilne zaštite RH, Ministarstvo turizma koordinira i odgovara na sve upite s područja turizma koji se tiču korona virusa, stoga molimo da sve upite koji vam dolaze prosljeđujete na mail kontakt@tzzps.hr, nakon čega će se u koordinaciji sa Stožerom odgovarati tražiteljima.

Također, Ministarstvo turizma na svojim je internetskim stranicama uspostavilo rubriku u kojoj se mogu naći postupci i mjere zaštite za dionike turističkog sustava kao i ostale korisne informacije vezane uz situaciju s korona virusom: https://mint.gov.hr/root/hr/aktualno/izdvojeno/informacije-o-koronavirusu-vezane-uz-turisticki-sektor/20947

 

Poštovani djelatnici sustava turističkih zajednica,

S obzirom na donesene mjere Vlade RH za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa  koje se dijelom odnose i na odgode plaćanja turističke članarine i turističke pristojbe, ovim putem Vas obavještavamo kako smo poduzeli određene korake i dogovore sa Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak oko osiguravanja sredstava za likvidnost sustava turističkih zajednica.

HBOR će omogućiti praćenje pravnih subjekata (turističke zajednice) po programu Trajna obrtna sredstva putem poslovnih banaka.  U pripremi novih mjera, HBOR će voditi računa o grupi pravnih subjekata (turističke zajednice) i uključit ih u prihvatljive pravne subjekte za financiranje po Modelu podjele rizika zajedno sa poslovnim bankama, kao i za potencijalno direktno financiranje.

Uskoro ćemo Vas obavijestiti o konkretnim koracima koje možete poduzimati ovisno o vašim potrebama.

Sukladno našim prijašnjim naputcima, molim Vas da iznimno odgovorno upravljate vašim proračunima, te zaustavite financiranje svih aktivnosti koje bi na bilo koji način mogle ugroziti financiranje hladnog pogona Vaše turističke zajednice.