Povratak
Posjeti Pleternicu za Devetnicu!

Posjeti Pleternicu za Devetnicu!

Krajem kolovoza i ove godine u Pleternicu će pristići vjernici iz cijele Požeško – slavonske županije, Hrvatske ali i inozemstva kako bi obilježili spomen na reljefni kip Gospe koja je 1953. plakala četiri dana iznad bračnog kreveta obitelji Ianusso u Siracusi na Siciliji. Znanstvena analiza potvrdila je da je riječ o ljudskim suzama, a dva mjeseca nakon ovog čuda liječnička komisija otkrila je 300 znanstveno neobjašnjivih ozdravljenja.    U spomen na taj događaj u Siracusi u Pleternici je velečasni Ljudevit Petrak još 1955. godine održao prvu devetnicu Gospi od suza da bi posljednje večeri, 31. kolovoza, s upaljenim svijećama krenula procesija.

I ove godine gradske vlasti očekuju kako će tijekom tih devet dana Pleternicu posjetiti više od 100.000 hodočasnika. Govoreći o Devetnici Gospi od suza gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić kaže kako iz godine u godinu bilježe sve veći broj građana koji posjećuju grad kao i da će vrhunac i ove godine biti 31. kolovoza kada će u završnoj večeri biti održana procesija s svijećama. Na zadnjoj večeri devetnice u Pleternici se okupi oko 30.000 hodočasnika.

Tijekom tih devet dana hodočasnici imaju prilike ne samo nazočiti misama i procesiji nego i upoznati se sa znamenitostima Pleternice te ponudom gradskih ugostiteljskih objekata. U isto vrijeme gradske vlasti potruditi će se da sve prođe u najboljem redu kada je riječ o prometu i parkingu. Treba znati i kako će posljednje večeri devetnice središte Pleternice biti zatvoreno za promet pa će pristigli autobusi biti parkirani izvan grada. Najavljeno je i kako će po završetku procesije toga dana za sve hodočasnike biti organiziran prijevoz do hipodroma i autobusa koji će tamo biti parkirani.