Povratak
Pleterničkom bećaru stiže Šokica: “Baštinu moramo interpretirati i promovirati”

Pleterničkom bećaru stiže Šokica: “Baštinu moramo interpretirati i promovirati”

- Glavni motiv projekta je kao što i samo ime kaže: Šokica, tradicionalna slavonska žena koja svakog turista dočekuje u Gradu Pleternici želeći mu srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak. U okviru prve faze bit će izrađena i postavljena bista Šokice zajedno s njenim postoljem i uređenom okolinom uz pripremljene turističke priče bazirane na bećarcu i tradicijskoj ostavštini - pojašnjava Ivana Ketović Marjanović, direktorica TZ Grada Pleternice. 

Turistička zajednica Grada Pleternice nastavlja s brendiranjem Pleternice kao „Grada bećarca“, nematerijalnog kulturnog dobra zaštićenog od strane UNESCO-a, ovaj puta kroz projekt „Njezino Veličanstvo – Šokica“ kojim se dodaje novi proizvod u turističku ponudu.

S obzirom na to da je Muzej bećarca u završnoj fazi opremanja, projektom „Njezino Veličanstvo – Šokica“ stvorit će se novi proizvod koji zajednički s novootvorenim muzejom zaokružuje ponudu baziranu na kulturnim vrijednostima.

– Glavni motiv projekta je kao što i samo ime kaže: Šokica, tradicionalna slavonska žena koja svakog turista dočekuje u Gradu Pleternici želeći mu srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak. U okviru prve faze bit će izrađena i postavljena bista Šokice zajedno s njenim postoljem i uređenom okolinom uz pripremljene turističke priče bazirane na bećarcu i tradicijskoj ostavštini – pojašnjava Ivana Ketović Marjanović, direktorica TZ Grada Pleternice.

Nakon prve faze slijedi digitalizacija materijala, odnosno priprema aplikacije koja će se koristiti tijekom šetnje Šorom sa Šokicom, izrada i postavljanje obilježja s QR kodom na ključnim lokalitetima koji će biti uključeni u šetnju i završno promocija.

– Pleternica ima baštinu, kao i cijela Slavonija, no ono što mi moramo je tu baštinu interpretirati, predstaviti ju ljudima i promovirati široj publici. Upravo kroz ovakve projekte razbijamo zidove koji nas okružuju i posvješćujemo sami sebi koliko bogatstvo imamo oko sebe i koliko posla imamo u vidu interpretacije. Veličina projekta nije važna, ponekad ovakvi mali projekti donesu vrlo velike benefite, a mi u Pleternici želimo stvoriti nekoliko turističkih stajališta okupljenih pod krovom našeg Muzeja bećarca – zaključuje Ketović Marjanović.

Sredstva za provedbu ovog projekta osigurana su iz sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent u 2022.godini Hrvatske turističke zajednice u iznosu od 101.700,00 kn.