Povratak
Pleternica i Pleternička korpa predstavljeni u Zagrebu

Pleternica i Pleternička korpa predstavljeni u Zagrebu

U Europskom domu u Zagrebu sinoć se tražilo mjesto više u kojem se Pleternica, zvan pomalo već popularnim nazivom grad bećarca, predstavio kroz jedinstveni projekt i druge turističke atrakcije.

Teško je reći je li bilo moguće na bolji način predstaviti Pleternicu, prvenstveno pred onima koje korijeni vežu za Pleternicu kao i njihove prijatelje koji su na neki način vezan za taj grad u Zlatnoj dolini. U sklopu prigodnog programa nizale su se pjesme, recitacije, informacije o Pleternici dočaravajući ono čime se taj grad ponosi, što ima i na kojim projektima radi.

Kako bi predstavljanje bilo dočarano na najbolje mogući način u tome su svoj veliki doprinos dali KUD Orljava i KUD Svilenka, predstavnica Turističke zajednice Marija Šarić, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, tvorac ideje o bećarcu u Pleternici – turistički vodič Vladimir Štibrić, ravnatelj pleterničke Knjižnice i čitaonice Franko Novak, Katarina Aladrović Slovaček predsjednica Udruge Cvjetići glazbe koja njeguje jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj, Marinko Markota idejni tvorac kultne Ceste ruža i vina, Franjo Mazal, Pleterničanin u Zagrebu čija je podrška bila nezaobilazna te članovi pleterničke zadruge “Pleternička korpa”.

Prije samog predstavljanja u Europskom domu koji je u samom centru grada Zagreba, odmah do Trga Josipa bana Jelačića, momci, cure i snaše nisu mogli odoljeti da ne prošetaju tim dijelom grada, zapjevaju svojim gromkim glasovima uz tambure iz kojih su se skladali zvukovi i pozivali prolaznike, stanite, čujte i počujte kako kroz pjesmu čuvamo baštinu našeg kraja koje su nam u nasljeđe ostavili naši stari. Nizale su se pjesme i bećarci, posve slučajno kod štanda u centru Zagreba gdje je u sklopu sajma Drago Uremović iz Zagrađa donio svoje proizvode iz plantaže svog voćnjaka.

Bećarac! To je ono u čemu se već uspjelo, da ga ožive jer je on nematerijalna kulturna baština koji se promiče kroz hvalevrijedan projekt “Kulturna ruta bećarca i gange” koji se provedi u partnerstvu s Tomislavgradom u Bosni i Hercegovini.

Što znači taj projekt za grad Pleternicu nešto je tome više rekao Domagoj Katić zamjenik gradonačelnice Pleternice.

-Jedan od segmenata tog našeg mozaika je Trg bećarca. Usudim se reći, krunski projekt svih naših zajedničkih napora kako bi stvorili jedan brend koji Slavonija i Pleternica zasigurno zaslužuju. Kada pričamo o trgu bećarca, onda ne pričamo o betonu i armaturi. Pričamo o centralnom mjestu svega što živimo danas, cijelog nasljeđa koje nam je preneseno i svega onog što Pleternicu danas čini onakvom kakva jest. Važnost tog projekta prelazi granice našeg grada i cijele Slavonije jer bećarac je nematerijalno kulturno dobro priznato od strane UNESCO-a. Sav dugogodišnji rad kulturno-umjetničkih društava, lokalnih spisatelja, volontera, zaljubljenika u Slavoniju, čuvara kulturne baštine želimo sažeti i reprezentirati cijelom svijetu. Jer vjerujemo kako imamo što prezentirati – rekao je Katić.

Pleternica ima puno toga čime se diči i ponosi, koja će vrijednost biti i veća po dovršetku brojnih projekata koji se odvijaju i dovršavaju u samo nekoliko stotina metara užem krugu centra grada. Vrijedi doći u Pleternicu gdje se kroz godinu održavaju brojne manifestacije, bogata eno i gastro ponuda, širom otvorene kapije brojnih obiteljskih gospodarstva, na što se osvrnula Marija Šarić, predstavnica Turističke zajednice grada Pleternice.

-Kada posjetiti Pleternicu? Odgovora je puno, ali najviše sadržaja nudimo kroz naše krovne manifestacije – Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva koji kreću s Moto-susretima u svibnju, nastavljaju se kroz dječji tamburaški festival “Cvjetići glazbe” te kroz smotru folklora i mirisima okupanu Fišijadu. Zadnji vikend u lipnju događa se Međunarodni konjički turnir koji je graciozan završetak pleterničkog LIDAS-a. Uz to, Pleternica je svetište Gospi od Suza. Ponosni smo što je kod nas svetište, a ono što je jedinstveno jest da se misije odvijaju kroz devet dana. Devet dana Pleternica je puna hodočasnika, a svi naši vrijedni nositelji obiteljskih gospodarstava imaju otvorena vrata za svakog posjetitelja, hodočasnika i turista. Odgovora na pitanje kada posjetiti Pleternicu zapravo i nema – osim za vrijeme manifestacija, naša obiteljska gospodarstva žive kroz cijelu godinu nudeći bogate sadržaje i ono najbolje što imaju – rekla je Marija Šarić

Kroz film je prikazana Pleternica koji je snimljen u sklopu projekta Kulturna ruta bećarca i gange u kojem je svoj pogled na Pleternicu i njenu turističku ponudu dao engleski turistički vodič i bloger Jullian McDonnell.

Svoje oduševljenje pleterničkim projektima te predstavljenim materijalnim i nematerijalnim blagom nisu krili ni posebni gosti – doajenka slavonskog glazbenog izričaja Vera Svoboda i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška.

-Ovo je prekrasno. Što god je u Slavoniji, pa evo i Slavonija u Zagrebu, to je najljepše. Drago mi je da se bećarac konačno vrednuje na pravi način. Moj pokojni suprug zapisao je oko 400 bećaraca, moram to sada pronaći i poslati u Pleternicu, a rado bih bila i među prvim posjetiteljima muzeja – s puno emocija je istakla Vera Svoboda dok je Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja rekao kako je hvale vrijedno predstavljanje Pleternice i pravi slavonski projekt koji zaslužuje punu podršku.

-Drago mi je vidjeti da su i brojni gosti zainteresirani čuti i pogledati što to nudi Pleternica i Slavonija – dodao je Davor Huška.

O bogatoj kulturnoj tradiciji govorili su i ravnatelj knjižnice Franjo Novak te najbolji turistički vodič u Hrvatskoj Vladimir Štibrić, a za kraj dlanove je svima zagrijao i ozario lica mladi pjevač Cvjetića glazbe Borna Erjavac koji je izveo svoju autorsku pjesmu. Naravno, Pleternička korpa napunila je pleterničku trpezu pa je cijelom događaju za pamćenje nazdravljeno uz eno i gastro specijalitete i poziv – vidimo se u Pleternici!