Povratak
Lipanj u Pleternici: “Dugoočekivani mjesec događanja i manifestacija”

Lipanj u Pleternici: “Dugoočekivani mjesec događanja i manifestacija”

LIDAS, osim okosnice koju čini smotra folklora, pruža i brojna druga događanja kao što su glazbeno-scenska manifestacija «Cvjetići glazbe», Fišijada, Smotra folklora, Međunarodni konjički turnir te ostale manifestacije u suradnji s udrugama i kulturnim ustanovama.

Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva (LIDAS) glavna su okosnica kulturnog života Grada Pleternice koji se protežu tijekom cijelog lipnja u Pleternici, gradu na Orljavi. Domaćin i organizator LIDAS-a je Grad Pleternica i Turistička zajednica Grada Pleternice u suradnji s lokalnim udrugama, obrtnicima i poduzetnicima koji daju svoj doprinos volontiranjem. LIDAS, osim okosnice koju čini smotra folklora, pruža i brojna druga događanja kao što su glazbeno-scenska manifestacija «Cvjetići glazbe», Fišijada, Smotra folklora, Međunarodni konjički turnir te ostale manifestacije u suradnji s udrugama i kulturnim ustanovama.

Glazbeni festival Cvjetići glazbe kao jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj okosnica je dječjeg tjedna u lipnju, kada slavimo dječju razigranost, boje, osmjehe i stvaralaštvo. Osim festivala, drugi tjedan lipnja isprepleten je dječjim radionicama, izložbama i sportskim igrama.

Vikend posvećen kulturi i baštini protkan je gastro užicima te nudi pregršt sadržaja za posjetitelje, od nadaleko poznate gastro manifestacije Fišijade do Smotre folklora, s tradicijom dugom gotovo 40 godina. Obje manifestacije isprepletene su izložbama rukotvorina, opojnim mirisima i tradicijskim detaljima ugodnim oku i toplim srcu. Posebnost trećega vikenda je izvedba najljepših skladbi i pjesama sa Šokačke rapsodije na Trgu bećarca.

Četvrti vikend lipnja ispunjava topot konja i gracioznost protkana sadržajima za obitelji, djecu, udruženja i ostale posjetitelje željne užitka koji obuhvaća sva ljudska osjetila. Međunarodni konjički turnir koji uključuje  utrke, utakmice i dresurne vožnje isprepleten je i događanjima za posjetitelje poput Knjignika – piknika uz knjigu, sajmova i koncerata te predstavlja svojevrsno finale lipnja, mjesto okupljanja, zajedništva i druženja.

U prilogu prijavnice.