Povratak
Cvjetići glazbe u Pleternici kreću za vikend: 29 pjesama za 29 godina festivala

Cvjetići glazbe u Pleternici kreću za vikend: 29 pjesama za 29 godina festivala

Pripreme za najrazigraniji Glazbeni festival Cvjetići glazbe ulaze u samu završnicu, a kako se radi o jedinom dječjem tamburaškom festivalu u Hrvatskoj koji se ove godine održava 29. put predstavlja zaista autentično otvorenje ovogodišnjih Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva u Pleternici.

– Napokon nam je stigao i lipanj, najživlji i najveseliji mjesec u Gradu Pleternici. Pred nama je prvo glazbeni dio Cvjetića glazbe koji se održavaju 10. i 11. lipnja na Trgu bećarca. Kao popratne aktivnosti festivala u dopodnevnim satima održat će se dječji malonogometni turnir Cvjetići 2023., a sama uvertira u festival u popodnevnim satima bit će dječji sajam koji će se održati oba dana – rekla je Ivana Ketović Marjanović, direktorica Turističke zajednice Grada Pleternice.

Kao i prethodnih godina festivalski program za subotu zamišljen je kao interpretacijska večer već opjevanih tamburaških pjesama, dok je u nedjelju na rasporedu autorska večer novokomponiranih pjesama izvođača.

– Sveukupno nas očekuje 29 izvedbi pjesama kroz obje večeri festivala. Novost na festivalu je ta što su sve pjesme napisane aranžmanski s pripadajućim notnim zapisom čime želimo postići da pjesme žive nakon festivala i ne padnu u zaborav. Također, ove godine po prvi put izvođače će pratiti tamburaški ansambl Glazbene škole Požega – rekao je Valentin Petranović, predsjednik udruge Glazbeno društvo Cvjetići glazbe.

U samu organizaciju festivala uključio se i Dječji vrtić Tratinčica kako bi i najmlađi sugrađani bili dionici njegovanja tradicije i tamburaške glazbe u svom gradu.

– Redovito surađujemo s Gradom Pleternicom u nizu aktivnosti koje se događaju pa smo tako i projektom „Učim i pjevam“ educirali naše vrtićance plesati i pjevati tradicijske napjeve. Projektom smo održali i radionice izrade suvenira gdje su djeca učila tkati sjedalice, a koje će prigodno biti izložene na Cvjetićima glazbe – rekla je Nikolina Hačka, ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica.

Gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić pozvala je sve Pleterničane, Pleterničanke i njihove goste da dođu i zajednički uživaju u Pleternici, a za one koji ne budu mogli posjetiti festival osiguran je i live stream preko službene Facebook stranice Grada Pleternice.

– Ono što mi kao Grad Pleternica svake godine radimo je umrežavanje naših udruga i ustanova kako bi našim stanovnicima i gostima Grada Pleternice ponudili jedan cjelokupan doživljaj. Ovaj tjedan posvećen je djeci, dječjim osmjesima, stvaralaštvu i pozivam sve naše posjetitelje i naše Pleterničane da podrže našu djecu, da vide što oni to rade cijele godine, a što će u najboljem svijetlu prezentirati ovog vikenda – zaključila je Šarić.