Svetište Gospe od suza

Svetište Gospe od suza

Dragi hodočasnici, dobro došli u Svetište Gospe od Suza, čudesno mjesto susreta, molitve i mira!

Povijest Svetišta seže u daleku 1955. godinu kada vlč. Ljudevit Petrak, na temeljima razrušene crkve u Pleternici, 23. kolovoza započinje održavanje devetnice Gospi od Suza kao spomen na čudesni događaj kada je reljef Bezgrešnog Srca Marijina, izrađen od gipsa, plakao ljudskim suzama 29., 30.,31., kolovoza i 1. rujna 1953. godine u Siracuzi na Siciliji, iznad bračnog kreveta obitelji Iannuso. Znanstvenom analizom potvrđeno je da je riječ o ljudskim suzama, a nakon toga čuda, dolazi do mnogih ozdravljenja i preobraćenja te Svetište Gospe od Suza u Siracuzi postaje poznato u cijelom kršćanskom svijetu.

Vjera naroda i njegova ljubav prema Mariji učinili su da ostaci razrušene crkve sv. Nikole u Pleternici postanu mjesto molitve, navještaja Božje riječi, slavljenja svetih otajstava na kojem brojni hodočasnici postižu duhovno i tjelesno ozdravljenje po zagovoru Gospe od Suza. Posljednje večeri, 31. kolovoza održava se procesija s upaljenim svijećama oko ruševina.

U jubilarnoj 50. obljetnici, Pleternica je 31. kolovoza 2005. godine proglašena biskupijskim, a time i novim hrvatskim marijanskim svetištem. Tom prigodom predstavljen je i novi lik Gospe od Suza koji je donijet iz Siracuse i u koji je ugrađen komadić platna natopljen Gospinim suzama obrisanim s njezina lika 1953. godine. Tako Pleternica jedina ima djelić dragocjenog sirakuškog moćnika.
Osim za vrijeme devetnice, Svetište živi kroz cijelu godinu. Posebice se slavi zavjetni dan, svake posljednje subote u mjesecu. Svaki hodočasnik  dobro je došao, svaki putnik primljen je kao dragi gost Pleternice. Posjetite i vi ovo Svetište i nadahnite se spokojem i tišinom kojeg pruža tiha molitva kao najbolje sredstvo povratka sebi u ovim bremenitim vremenima.  Pleternica će vam razotkriti povijest svog kraja i njegovu ljepotu, moći ćete osluhnuti šapat bogate tradicije utkan na svakom koraku kroz njegove okuse i mirise, prošetati gradom i otkriti još jedan biser Požeško – slavonske županije.

Fotografije