Pokladno jahanje

Pokladno jahanje

Gracioznost pokreta, uhodani topot konja i zvuci zvončića s konjskih zaprega… veličanstveni doživljaj za znatiželjno oko, zaigrano bećarsko srce i dušu Slavonca – svu satkanu od baštine, tradicije, vrijednog rada i obiteljskih vrednota.

Pokladno jahanje datira iz doba kada su Turci krali mlade djevojke, a hrabri ih graničari na konjima pokušavali vratiti. Pokladno jahanje župe Bučje svojevrsni je prikaz tih legendi, ali i težnja za povratkom u ona divna, jednostavna vremena, kada su čovjek i konj, bok uz bok, vodili borbu za opstanak i ostanak na slavonskom selu.

Pokladno jahanje župe Bučje proteže se kroz 3 naselja, Brodski Drenovac, Bučje i Zagrađe, na području Grada Pleternice. Tijekom cjelodnevne manifestacije, svečana povorka sastavljena od jahača i zaprežnih kola, prolazi trasom dugom gotovo 10 kilometara, na kojoj zastaje na „postajama“, gdje je na slavonskim trpezama prezentirano svo  bogatstvo slavonske kuhinje.  Na početku svečanosti župnik blagoslovi jahače koji nastavljaju svoju povorku kroz naselja. Pjevaju se bećarci, slavi se život, slavi se Slavonija – majka, dom, ognjište, običaji.

I zato, u vrijeme poklada, dođi, uživaj u topotu konja, blagodatima slavonske kuhinje ili stihovima dobrog bećarca!