LIDAS – Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva

LIDAS – Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva

Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva, poznatiji kao LIDAS, glavna su okosnica kulturnog života Grada Pleternice, bogati manifestacijama kojima se prezentira raskoš kulturne riznice ovog kraja.

Lipanjska priča započinje Moto susretima koje organizira MK Bulls tijekom kojih Pleternicu posjeti preko 20.000 osoba. Gromoglasni zvuci motora, očaravajući defile ulicama grada te moto igre i stunt show od kojega zastaje dah, čine Pleternicu nezaobilaznom destinacijom svakog proljeća.

Drugi vikend mjeseca lipnja posvećen je dječjoj kreativnosti i Dječjem tamburaškom festivalu Cvjetići glazbe, jedinom takvom u Hrvatskoj. Manifestacija je to tijekom koje djeca i mladi svoje glazbeno i glazbeno-scensko umijeće prezentiraju posjetiteljima Grada Pleternice s novim (autorskim) i s već izvođenim pjesmama izvornoga slavonskog duha, čime se nastoji očuvati tradicijska kultura zavičajnog kraja.

Već sljedeći vikend održava se i Smotra folklora, kojoj je suorganizator KUD Orljava (osnovan 1977. godine), na kojoj se ugošćuju razna kulturno umjetnička društva iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Tradicijski plesovi nude ljubiteljima folklora sadržaj za pamćenje jer se na jednom mjestu može upoznati bogatstvo tradicijskih običaja i nošnji uz veselu atmosferu koja izmami na sunčane ulice velik broj posjetitelja. Istoga vikenda, u Pleternici, održava se i Fišijada, manifestacija koja veliča bogatstvo okusa i mirisa slavonske kuhinje.

Posljednji vikend lipnja predviđen je za Otvoreno prvenstvo Republike Hrvatske u vožnji dvoprega po FEI pravilima i to s ciljem promoviranja konjičkog sporta. Od 2001. godine u Gradu Pleternici ovu manifestaciju organizira Konjički klub Pleternica, kao član Hrvatskog konjičkog saveza, a na prvenstvu  sudjeluju brojni natjecatelji, kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva (Austrija, Slovenija, Mađarska).

Tijekom lipanjskih tjedana održavaju se sportska natjecanja, memorijalni turniri i utakmice nacionalnog značaja, gdje sportski turizam i ljubitelji sporta imaju na izbor pregršt događanja za vidjeti, doživjeti, sudjelovati, ali i Dani ruža i vina u kojima se slavi cvatnja ruža koje s vinom  tvore nerazmrsivu sinergiju bogatstva i kulture ovog kraja.

Lipanj je,

Lipe cvjetaju,

LIDAS čuva našu baštinu!