120 godina Željezničkog kolodvora u Pleternici

120 godina Željezničkog kolodvora u Pleternici

Godine 1891. na poticaj grofa Pejačevića iz Našica osnovano je “Dioničko društvo slavonsko vicionale željeznice”. Ovo društvo imalo je koncesiju za izgradnju pruge od Osijeka preko Našica do Kapele Batrine i od Pleternice do Požege, koja je kasnije produžena do Velike. Koncesija za izgradnju pruge izdana je 25. ožujka 1892.

Prva lokomotiva stigla je u Pleternicu 9. lipnja 1894., a iz Pleternice prema Požegi krenula je 22. kolovoza 1894. Svečano otvorenje iste željeznice upriličeno je 2. prosinca 1894. kada se navodnom relacijom prvi puta prevezao u prisutnosti brojnih građana ban Khuen Hedervary u pratnji ministra Imbre pl. Josipovića. Dobivši prugu Pleternica je uz cestovno postala i željezničko raskrižje, a mnogim njenim žiteljima bila je prvi korak u svijet.

Ove godine željeznica slavi svoju 120 obljetnicu što je značajna obljetnica za cijelu Pleternicu. Povodom istoga izdana je razglednica, uz potporu Grada Pleternice i TZ Grada Pleternice, kako bi se obilježio ovaj značajan povijesni događaj za Pleternicu. Željeznica je vrlo značajna za razvoj turizma u Pleternici, a činjenica duge 120-ogodišnje tradicije daje još još veći značaj i turistički potencijal.