Trg bećarca

Trg bećarca

Stoljećima žitorodnim poljima i širokim šorovima zlatne Slavonije odjekuje karakterističan tradicionalni napjev kojeg nazivamo bećarac. Razuzdani momci neženje, a ponekad i pokoja djevojka pjevali su čuvene rimovane dvostihe, a odnedavno ti bećari i bećaruše sada imaju idealno mjesto sastanka: na Trgu bećarca, u centru Pleternice!

Plohe Trga bećarca obojane su različitim  bojama i simbolički imitiraju slavonska polja. Trg se pruža od obale rijeke Orljave na istoku, do zapada gdje se plohe postepeno uzdižu i tako tvore prostor svojevrsnog amfiteatra koji motri Trg i Orljavu. Ispod tog uzdignutog dijela Trga bećarca nastaje Muzej bećarca i info centar ˝Svijet graševine˝ gdje će se bećarac, stopljen s vinom, proučavati i slaviti. Tako oblikovan prostor tvori jedinstveno mjesto na svijetu gdje se moderna arhitektura spaja s tradicionalnom nematerijalnom kulturnom baštinom i lokalnim geografskim obilježjima.

Trg je projektirao Rusanov ured, a nastao je temeljem prekograničnog projekta Grada Pleternice s općinom Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini.

 

Autor fotografija: Damir Fabijanić, Igor Šeler

 

Fotografije